Czumbil Antal, tasnádi hívő kapja idén az egyházmegyei érdemérmet

Czumbil Antal, tasnádi hívő kapja idén az egyházmegyei érdemérmet

2022. február 21.

Évről évre Boldog Bogdánffy Szilárd vértanú püspök születésének évfordulóján, február 21-én adják át székesegyházunkban A hit szolgálatában elnevezésű egyházmegyei érdemérmet. Az idei kitüntetett Czumbil Antal tasnádi hívő, a helyi római katolikus egyházközség kántora.

Ínséges időkben, 1947. január 17.-én Mezőpetribenszületett, földműves családban. Gyulafehérvárra került kántoriskolába, majd frissen végzett kántorként a tasnádi plébánián alkalmazták. Itt szolgált 1970-től 2021-ig. Az alkalmazása évében épült Tasnádon az új, modern plébánia. A kántor a munkásokkal együtt tolta a talicskát, és az akkori plébános Matos Ferenc azt mondogatta neki: „Tónika, ez csak most van így!” Sokszor emlegette ezt Czumbil Antal kántor, huncut mosollyal kiegészítve az azóta elhunyt atya szavait: „Ez csak azóta van így!” És valóban… Hiszen az orgonánál, a plébánia irodájában vagy éppen a templomkertben, a máterben és a filiákban, házszenteléskor és halottak napján, hétköznap és ünnepnap, favágáskor vagy éppen a temetőkápolna építésekor, ez pontosan így volt. És nem csak számára…

Czumbil Antal 1976-ban kötött házasságot Majer Mónikával, aki 1955. május 12.-én Tasnádon látta meg a napvilágot. „Ellopva” a szakmát, a postai munkahelye mellett Czumbil Mónika állandó segítője, helyettesítője lettférjének. „Kántor család”-ként ismerte őket mindenki. A kommunizmus éveiben is hűséggel vállalták a szolgálatot, sőt gyermekeiket is erre nevelték, elviselve az akkori politikai rendszerben előnytelen helyzetüket.

Két lánygyermekük született: Bernadette, 1977. december 1-jén és Mónika 1981.október 23-án, aki Németországban él és neveli a Mátyás nevű unokát. De bővült a „kántor család” olyan értelemben is, hogy Detti, aki a kolozsvári zeneakadémián magas tudományos fokozatokkal zongorát oktat, vasárnapról-vasárnapra és sok más alkalomkor szolgált a tasnádi orgonánál, a passió vagy kórus szervezésében, de a pályázatírás és a közösségi szolgálat sem idegen számára. Férjével, Katona Péterrel, Péter és Máté nevű fiaikat hitre, egyházhűségre nevelik, és ott is vannak a legények az oltár mellet ministrálni.

Czumbil Antal ma, február 21-én, a 18 órakor kezdődő ünnepélyes vesperás keretében fogja átvenni az egyházmegye főpásztorától az érdemérmet, a kitűzőt és az ezzel járó oklevelet. Az esemény a székesegyház Youtube-csatornáján is követhető.