Elindultak egyházmegyénk diákjai az országos hittanolimpiára

Elindultak egyházmegyénk diákjai az országos hittanolimpiára

2022. április 22.

Püspöki áldással indultak útra szerda reggel a Magyar Nyelvű Római Katolikus Országos Hittanolimpia Bihar és Szilágy megyei résztvevői: a Kanonok-sor elől gurult ki az autóbusz Marosvásárhelyi úticéllal.

Április 20-22. között Marosvásárhelyen rendezik meg a hittanolimpia országos szakaszát, amelyen a megyei szakaszt követően a nagyváradi egyházmegye területéről idén 18 – magyar és szlovák anyanyelvű – diák vesz részt. A kiemelkedő eredményt elért diákok tanáraik kíséretében gyülekeztek a Kanonok-soron, majd Böcskei László megyés püspök útra való buzdításával és áldásával indultak el a tantárgyversenyre.

Az olimpiásszal kapcsolatban a főpásztor kiemelte, hogy értékelni kell a diákok hozzáállását, hiszen nem pusztán egy iskolai versenyről van szó, hanem arról is, hogy ezek a diákok elmélyülnek a hit dolgaiban és végső soron Istennel való kapcsolatukban. Húsvét nyolcadában ennek az eseménynek kiemelt fontossága van olyan értelemben is, hogy ez nemcsak egy megmérettetés, hanem a tanúságtétel lehetősége is. Az egyik hitoktató szavait hangosította ki a diákok számára a főpásztor, amint a mai evangéliumi szakaszból az Emmauszba tartó tanítványokat idézte: „Ugye lángolt a szívünk, amikor útközben beszélt hozzánk, és kifejtette az írásokat?” (Lk 24, 32).

„Reméljük, ezzel a tűzzel, ezzel a húsvéti örömmel találkoznak és alakítanak ki új kapcsolatokat, megosztva egymással a húsvét örömét, és a legértékesebb eredményt hozzák majd haza: lelkileg gazdagodva, továbbviszik ezt az örömet a családjukba, szűkebb és tágabb környezetükbe” – mondta a főpásztor.

A Magyar Nyelvű Római Katolikus Országos Hittanolimpiára egyházmegyénk területéről a következő iskolák tanulói jutottak tovább: Érmihályfalvi Technológiai Líceum, Érmihályfalvi „Zelk Zoltán” Általános Iskola, Érsemjéni „Kazinczy Ferenc” Általános Iskola, Érszalacsi „Balaskó Nándor” Általános Iskola, Kárásztelki Általános Iskola, Magyarpataki Általános Iskola, Nagyszalontai „Arany János” Elméleti Líceum, Nagyváradi „Ady Endre” Elméleti Líceum, Nagyváradi „Iosif Vulcan” Főgimnázium, Nagyváradi „Mihai Eminescu” Főgimnázium, Nagyváradi „Szent László” Római Katolikus Teológiai Líceum, Szilágysomlyói „Báthory István” Általános Iskola. Az utazás során hozzájuk csatlakoznak a kolozsvári diákok és kísérő tanáraik.