Értetek nyílnak a magnóliák – a Caritas Catolica önkénteseinek díjazása

Értetek nyílnak a magnóliák – a Caritas Catolica önkénteseinek díjazása

2022. április 8.

A pandémia kitörése óta eltelt két évben szolgálatot teljesítő legaktívabb önkénteseit részesítette elismerésben a nagyváradi Caritas Catolica 2022 április 8-án, pénteken, egy különleges gálaest keretében, melynek a püspöki palota impozáns alagsori terme adott otthont.
Az egybegyűlteket Rajna József kanonok, a segélyszervezet igazgatója köszöntötte. Ferenc pápát idézve rámutatott, hogy nem csak az számít, hogy az ember adakozik, hanem az is, hogy milyen lelkülettel teszi azt. Csak odadobja az adományt valakinek, vagy becsomagolja és őszinte kedvességgel adja át. Köszönetet mondott a Caritas önkénteseinek, akik mind az utóbbi kategória mintapéldái, hiszen a legnehezebb periódusokban is vállalták a szolgálatot a rászorulók és betegek megsegítésében.
Böcskei László római katolikus megyéspüspök köszöntő beszédében a híres Edda dalt idézve beszélt a fiatalokhoz rámutatva, hogy vannak akik a „kör közepén állva” a világ középpontjában érzik magukat, többnek tartják magukat másoknál, vagy éppen feljogosultnak érzik magukat arra hogy mások élete fölött rendelkezzenek. Vannak viszont olyan emberek is, akik odafigyelnek másra és segítik a mellettük élőket, akik nem az idézett „kör közepén” állnak, hanem maguk alkotják a kört. Ilyenek a Caritas önkéntesei is, akik irányába nagyrabecsülését fejezte ki a Főpásztor.


A díjazottak laudációját Szombati-Gille Tamás, az önkéntes program koordinátora olvasta fel, az elismerő okleveleket és ajándékcsomagokat pedig személyesen Böcskei László püspök úr adta át. Mint elhangzott, A Koronavírus előtti időkben hagyomány volt, hogy évi rendszerességgel díjazzák a Caritas önkénteseit. Ez a rendszeres díjazás az utóbbi két évben azonban elmaradt a járványügyi korlátozások miatt. Viszont ebben a nehéz időszakban is sok lelkes önkéntes segítette a Caritas munkáját, önzetlenül és bátran, nem félve a vírusveszélytől – gondoljunk csak a csapatra, amelyik bevásárolni járt időseknek a kijárási tilalom idején, vagy azokra, akik egész tél folyamán heti egy alkalommal meleg ételt osztottak az utcán. Ezért szerették volna bepótolni az elmaradást és két évre visszamenőleg is díjazni azokat, akik a legaktívabban és önfeláldozó módon segítették a Caritas munkáját.
A gálaest keretében a legaktívabb mintegy két tucatnyi önkéntes került díjazásra, akik széles skálájú területeken tevékenykedtek. Elismerésben részesültek a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum, valamint az Ady Endre Elméleti Líceum önkéntesei, akik két télen át meleg ebédet osztottak a rászorulóknak, valamint a püspökség munkatársaiból, Vincés nővérekből, és egyéni önkéntesekből álló csapat, akik az idősek ellátásáról gondoskodtak a pandémia idején. A díjazottak között szerepelt Fischer György webfejlesztő, aki egy az önkéntesek beosztására és rászorulók nyilvántartására használható informatikai rendszert készített el pro-bono a Caritas számára, valamint az a Kimpan Katalin is, aki varrónőként hosszú évekig javította ki az idősotthonokban elszakadt ágyneműket, ruhadarabokat, később pedig a Caritas használtáru boltjaiban kezdett önkénteskedni, és a korábbi években már önkormányzati elismerésben is részesült.
A gálaest hangulatát az aranytorkú Bustye Erika fiatal énekes tette még emlékezetesebbé egy magyar, román és héber vallásos énekekből álló dalcsokorral, melyeket önmagát szintetizátoron kísérve adott elő. Levetítésre került emellett egy rövidfilm, amelyet az elmúlt két év önkéntes-akcióinak legemlékezetesebb jeleneteiből állítottak össze. A résztvevők ezt követően a püspöki palota kertjében nyíló gyönyörű magnóliafák előtt készítettek közös csoportképet. A Főpásztor hangsúlyozta „vegyétek úgy, hogy értetek nyílnak ezek a szép virágok”. A rendezvény egy pazar szeretetvendégséggel zárult melyhez a nagyböjti időszakra való tekintettel húsmentes ételkülönlegességeket szolgáltak fel. Köszönet a rendezvény támogatásáért a Caritas holland szponzorainak, Jan és Coby Willemsen-nek.

Szombati-Gille Tamás