Jegyeskurzus-hétvége Nagyváradon

Jegyeskurzus-hétvége Nagyváradon

2022. március 13.

2022. március 11-13. között az egyházmegye pasztorális központjában tartották meg a Jegyeskurzus-hétvégét, melyre meghívást kaptak azok a fiatal jegyespárok, akik ebben az évben Nagyvárad valamelyik katolikus templomában szeretnének házasságot kötni.

Pénteken délután kezdődött az esemény Böcskei László megyés püspök megnyitójával. Kiemelte, az egyház a jegyesek mellett van, és támogatja a házasokat, családokat. Az első napon a párok önismereti, kapcsolatépítő és közösségformáló játékokon vettek részt, melynek alapját a Családi Életre Nevelés módszer adta. Az együtt töltött idő ráhangolta a párokat a következő nap eseményeire.

A hétvégét végigkísérte a háromlábú szék, mint szimbólum. Ahogy ennek stabilitását adja a három láb, úgy adja a családi élet stabilitását is három pillér: a kommunikáció, az Isten-kapcsolat és a szexualitás.

Szombat délelőtt, a közös kávézás után Tóth Attila Levente egyházmegyei családreferens atya és a Bajusz házaspár, Zoli és Bea, tartott előadást a házasságon belüli kommunikációról. Hangsúlyozták, mennyire fontos, hogy megbeszéljük és kibeszéljük sérelmeinket, hogy a nap ne múljon el úgy, hogy nem békülünk ki. A folytatásban a párok egy szerelmeslevelet kellett megfogalmazzanak egymásnak, amiben leírják azt, hogy miért szeretik a társukat, miért hálásak érte.

A délelőtt második részében Pék Sándor atya tartott egy rövid interaktív elmélkedést arról, hogyan van jelen Isten a házasságunk szentségében. Kiemelte, hogy Isten annyira van jelen az életünkben, amennyire a szeretet ott van a házasságunkban.

Ezt követően a jegyesek sétálni mentek kettesben a püspöki palota kertjébe, ahol arra kerestek választ, hogy miben kell ők változzanak, illetve hol fedezték fel Istent az életükben.

A délután a Kovács házaspár előadásával kezdődött, melynek címe Szexualitás: öröm és feladat. Elmondták, hogy egy primitíven szexualizált világban élünk, és ha komolyan kell erről a témáról beszélni, akkor valahogy prűdek és szégyenlősök leszünk. Ha szóba kerül, akkor témát váltunk, pedig Isten egyik szép ajándéka ez a házasok számára. Csak fontos, hogy úgy és arra használjuk, amire Isten azt megteremtette.

Egy rövid szünet után a Wagner házaspár, András és Andrea, beszélt arról, hogy a gyereknevelésben azáltal hatunk, amilyenek vagyunk. Kiemelték és hangsúlyozták azt, hogy a nevelésben fontos a rugalmasság, az újratervezés, illetve az, hogy néha egy vagy több gyerek felneveléséhez egy ,,falura van szükség.”

Az előadás után a megosztó kör következett, ahol a fiatalok megosztották a bennük megfogalmazódott gondolatokat.

Az este izgalmasan folytatódott, hiszen a jegyesek egy-egy kisgyermekes családhoz voltak hivatalosak vacsorára, ahol bepillantást nyerhettek a szombat este forgatagába. Hogy ki hova ment, azt egy kalapból választották, így itt a Gondviselés irányított.

Vasárnap délelőtt a közös kávézás élménybeszámolóval kezdődött, ahol csillogó szempárokat láttunk, és izgatott és örömteli beszámolókat hallhattunk az előző estéről.

A délelőtt felemelő pillanata az aratás volt, ahol visszatekinthettünk a hétvége eseményeire, és minden fontosabb momentumnál megállva és elidőzve felidéztük az élményeinket, valamint azt, hogy ki mit visz haza magával erről a hétvégéről.

A jegyeskurzus a székesegyházban ért véget, ahol a jegyesek közösen ünnepelték a szentmisét, melyet Böcskei László megyés püspök celebrált. Az esemény végén minden jegyespár egy oklevelet és szimbolikus ajándékot vehetett át.

Az esemény házigazdája a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség Lelkipásztori Központja volt, szervezői pedig a Kovács házaspár, Kovács F. Zsolt atya és Tóth Attila Levente atya. Hálás köszönet minden közreműködőnek!

Kovács László és Katalin