Kiosztották a Szent István Egylet ösztöndíjait a Szent László iskolában

Kiosztották a Szent István Egylet ösztöndíjait a Szent László iskolában

2022. január 20.

A Bécsi Szent István Egylet egyike azon támogatóknak, akiknek sokat köszönhet a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum fennállásának első évei óta, hiszen szárnyát bontogató, fiatal iskolaként nagy szüksége volt  olyan szervezetek és egyletek támogatására, akik felszerelést, könyvalapot vagy ösztöndíjakat biztosítottak tanulói számára.

A Szent István Egylet 1918-ban alakult elszegényedett, rászoruló magyarok támogatása céljából. 75 évvel később, 1993-ban, a nagyban megváltozott történelmi helyzet miatt új profillal gazdagította tevékenységét az egylet: létrehozta a Szent István Ösztöndíj Alapot, amelynek célja határokon átívelő, a volt Magyarország területén élő, magyar nyelven tanuló diákok támogatása lett. Ami 1993-ban 20 erdélyi diák támogatásával kezdődött, az mára egy komoly programmá fejlődött ki: 4 ország 12 városában több mint 200 diák részesül évente az egylet ösztöndíjában. (Szlovákia: Pozsony, Komárom, Kassa; Ukrajna: Munkács, Ungvár, Beregszász, Técső; Románia: Nagyvárad, Kolozsvár, Nagyenyed, Gyulafehérvár; Szerbia: Szabadka). Az egylet   jelenlegi elnöke Batthyány-Strattmann László Ödön.

A majdnem harminc éves támogatás és kapcsolat fontosság ma is vitathatalan. Zalder Éva Mária kuratóriumi elnök, az ösztöndíj program referense, aki az eltelt évtizedek alatt folyamatosan a szívén viselte és viseli az iskola – benne a diákok – sorsát, elmondta, hogy az egylet tagjai nagyra értékelik azt, hogy „ezek a gyerekek a szüleikkel együtt felvállalják az itthon maradás és itthon tanulás kényelmetlenségét. Az ösztöndíj odaítélésekor előnyben részesülnek azok, akik csonkacsaládban élnek, ugyanakkor a vidékiek, az ingázók és a sokgyermekes családok”. Hangsúlyozta, hogy ez nem szociális, hanem tanulmányi ösztöndíj, így nagyon fontos, hogy ezek a gyerekek jól is viselkedjenek. Az anyagi támogatás azt is segíteni szeretné, hogy a rejett tálentumok a felszínre kerüljenek.

Az előző évek díjkiosztóihoz képest idén, 2022. január 20-án szűkebb, „családiasabb” körben vehették át az ösztöndíjat a diákok – 28 tanulót összesen mintegy 5130 euronyi támogatással segítettek. Az eredetileg középiskolásoknak szánt támogatásban a három éves szakiskola (szakács szak) tanulói közül is részesülhetnek, amióta az iskola felvállalta ezt az oktatási formát is. 

Megkérdeztünk néhány diákot arról, mit jelent számukra ez a tanulmányi ösztöndíj:

Nagyon örültem, amikor megkaptam a támogatást. Népdalokat éneklek, ezzel a hagyományokat képviselem, ami mostanság elég ritka, mert elég kevesen őrzik a hagyományokat. Magánénekórákra jártam, és ez az ösztöndíj nagy támogatást jelentett az énekórák anyagi fedezetében. (Rejtő Dóra)

Engem az ösztöndíj a tanulmányok kifizetésében segített, például ha plusz vizsgát szeretnék letenni, én ezt a pénzt inkább erre szoktam fordítani, hiszen így kicsit önállóbban tudok dolgozni, és nem kell olyan nagy mértékben a szüleimre támaszkodnom. Ezen kívül az ösztöndíjnak köszönhetően érzem azt, hogy a tanulmányaimba, magába azt iskolába fektetett munkát értékelik. Mi a húgommal együtt osztott ösztöndíjat kapunk – ő a 3., én a 4. éve –, és ő is hasonló célokra fordítja a támogatást,  jövőre ő fogja majd megkapni az egész összeget. (Szeghalmi Gabriella)

Ezt az ösztöndíjat kilencedik osztályos korom óta mindig nagyon várom. Most sokat segít abban, hogy az érettségire készülve különórákra járhatok, erre fogom fordítani ezt az összeget – történelemből, angolból és más tantárgyakból való még alaposabb felkészülére. (Kovács László)

Számomra is ez a 4. éve, hogy kapom az ösztöndíjat. Én félreteszem, mert szeretném az egyetememnek egy részét ebből fizetni, illetve különórára is járni fogok, mert szeretnék magamból többet kihozni az érettségin. Ez az ösztöndíj nagyon motiváló, igazi segítség a nehéz mindennapokban. Felemelő érzés, hogy teljesen idegen emberek gondolnak ránk, hogy nem vagyunk egyedül a világban. Megerősítenek abban, hogy nem rossz döntés az, hogy itthon maradtunk és próbáljuk valamilyen úton rendezni az életünket. (Vidican Edina)

A tanárnő azt is elmondta, nagyon szép terveik voltak arra vonatkozóan, hogy meghívják az egylet tagjait Nagyváradra egy katolikus bálra, a világjárvány azonban egyelőre ezt nem teszi lehetővé. Nehézséget jelent a bécsiek számára is a jelenlegi helyzet, hiszen ők sem tudják megszervezni a Szent István-bált, ahol tulajdonképpen a támogatás összegének oroszlánrészét gyűjtik össze. Nagy hálára ad azonban okot az, hogy ilyen körülmények között is – a szponzorokat végigjárva –  mindent megtesznek azért, hogy ne maradjon el a támogatás. „Ez által az ösztöndíj által próbáljuk a gyerekeket megerősíteni abban, hogy érdemes tanulni, hogy ők kiválasztottak, hogy jó az, hogy magyarul, egyházi iskolában tanulnak – tulajdonképpen megerősítseni őket abban, amiben legkevésbé erősítik meg őket az utóbbi időben.”