Koncert, kiállítás, orgonafelújítás – sajtótájékoztató volt a püspöki palotában

Koncert, kiállítás, orgonafelújítás – sajtótájékoztató volt a püspöki palotában

2022. április 21.

Három fő témát érintve tartott sajtótájékoztatót Böcskei László megyés püspök április 21-én, csütörtökön délelőtt a püspöki palotțban. Az esemény meghívottjai Jecza Sorina művészettörténész, Artur Kaganovskiy hegedűművész és Gabriel Bonaciu projektmenedzser voltak.

Különleges jótékonysági koncert helyszíne lesz a püspöki palota egyik első emeleti kiállító terme 2022. április 26-án, kedden: 19 órától Antonio Vivaldi és Astor Piazzola azonos témára komponált két virtuóz darabjának (Négy évszak illetve a Négy évszak Buenos Airesben) dallamai fognak párhuzamosan felcsendülni Artur Kaganovskiy világhírű hegedűművész és zenészbarátai, a Kaganovskiy Virtuosi előadásában.

Immár a negyedik kiállítás megnyitására invitálják az érdeklődőket a felújított palotába: április 30-án, szombaton 17 órakor nyílik meg a „művész műterme” tematikára épülő tárlat, amelynek kurátora, Sorina Jecza Románia legfontosabb művészeti központjaival és múzeumaival működött együtt Temesváron, Kolozsváron, Craiován, Nagyváradon, továbbá a Cantacuzino-palotamúzeummal és a mogoșoaiai Brâncoveanu-komplexummal.

A kiállításba meghívott művészek: Marius Bercea, Oana Fărcaș, Ion Grigorescu, Jakobovits Márta, Tincuța Marin, Ana Maria Micu, Ioan Aurel Mureșan, Paul Neagu, Dan Perjovschi, Marilena Preda-Sânc, Cristian Sida, Ujvárossy László és Ujvárossy Kerekes Gyöngyi más-más alkotói közegből – festészet, fotográfia, installáció, média – reflektálnak a műterem témára. Az utóbbi félszáz esztendő művészgenerációjához tartoznak ők, akik e kiállítás által műtermükkel való bennsőséges kapcsulatukba engednek bepillantást.

A székesegyház 18. századi orgonájának felújítási munkálatairól szóló beszámoló képezte a sajtótájékoztató harmadik témáját, amely során elhangzott, hogy bár még nincs kitűzve az átadás időpontja, megkezdődtek a próbák a hangszer felszentelésekor tartandó koncertre. Premier lesz Nagyváradon Hector Berlioz Te Deum c. gigantikus művének megszólaltatása, az orgona visszaépítésének folyamatában pedig nyílt napokat is tartanak majd, amely során az érdeklődők közelről is betekintést nyerhetnek a 2500 síppal rendelkező hangszer építési munkálataiba.

Végül a főpásztor kitért a püspöki palota kertjének növekvő népszerűségére, hiszen a magnóliák virágzása óta közel 30 ezer látogatót vonzott. Az esemény után a sajtó képviselői átvehették a kert előlényeinek és hangulatának, illetve a vendégek biztonságának megóvása érdekében megalkotott szabályzatot.