Lélekemelő találkozások

Lélekemelő találkozások

2023. május 2.

„A Mindennapok hordalékából kell kimosnunk életünk maréknyi aranyát.” (Déry Tibor író)                                                                                                           

Az áprilisi Léleksminknek a Nagyváradi Evangélikus – Lutheránus Egyházközség gyülekezeti terme adott otthont, ahol biztosítva a meghitt környezetet el tudtunk merülni a „ Vallás és divat ” világába Vincze Zsófia tolmács-fordító segítségével. Külön ajándék, hogy ezen az alkalmon részt vehettek az Európai Keresztény Nők Ökumenikus Fórumának (EFECW) koordinációs bizottsági (CC) tagjai különböző országok nőit is képviselve. A vendégek a következő országokból érkeztek Nagyváradra: Svédország, Szerbia, Anglia, Németország, Ausztria és Málta.

A sokszínűségünk egy csokorként alkotott újra egységet, melyet a közös ima, éneklés koronázott meg. Ilyen lelkülettel próbáltuk három kisebb körben is kimosni a mindennapok zűrzavarából életünk értékeit, kincseit, összekötve néha a múltat a jelennel, vagy épp a jövővel – akár egy szál virág segítségével is.

Izgalmas utazások ezek az alkalmak önmagunk felé is Isten tenyerén. Összefoglalónkban az előadó és két résztvevő hölgy visszatekintő gondolatait idézzük.

„A Léleksmink alkalmain nők beszélgetnek nőket érintő témákról egy keresztény közösségben. Olyan közeget biztosít, ahol a nők korosztálytól, vallástól függetlenül hangot és helyet kapnak. Ezeken az alkalmakon felerősödnek hasonlóságaink és különbözőségeink: mind nők vagyunk, akik szeretik a szépet, és mind másféleképpen fejezzük ki önmagunkat. A szervezők igényességének és a látogatók érdeklődésének hála már több sikeres alkalmat tudhatunk magunk mögött. Megtiszteltetés volt előadóként bemutatkozni és a mindennapjainkat érintő kérdéseket feszegetni, majd az előadást követően ezekről tartalmas beszélgetést folytatni a résztvevőkkel. Számomra a Léleksmink egy hatalmas rózsaszín, „csajos buborék”, ahova belépve magunk mögött hagyjuk a hétköznapok nehézségeit, és átadjuk magunknak az apró örömforrásoknak – legyen az egy szál virág vagy egy piros rúzs.” (Vincze Zsófia)

„A Léleksmink olyan lehetőség, alkalom, ünnep, találkozás, ahol az egyetemes női hivatásban értékek, előadások mentén lelkileg növekedhetünk. A szép utáni vágyunk Isten felé vonz bennünket és a Léleksmink is segít ebben. A jó Isten „sminkeli” a lelkünket az Ő szava, jósága által, hogy a lélek benső szobája még szebbé váljon, ahol elmerülhetünk az Ő szépségében, szeretetében. Nagyon jó missziós eszköz a nők körében, az egységet erősíti, az egyetemes női identitást, aminek a forrása maga a jó Isten.” (Benedek Ramóna)

„Az első gondolat, kérdés, ami megfogalmazódott bennem a Léleksminkkel kapcsolatban az volt, hogy ki lehet a névadója a programnak? Minden elismerésem… Igazán találó. Nagyszerűen kifejezi a program küldetését, hiszen ezek az alkalmak mind-mind lélekemelő találkozások. Közben eszembe jutottak a következő szavak, amit egy kedves, szintén résztvevő barátnőmtől hallottam: „A legjobb tanítás a példamutatás…” Itt a meghívott előadókról szeretnék néhány szóban reflektálni. Minden egyes alkalommal lenyűgözött az előadók felkészültsége, lelkesedése, elhivatottsága és szakmaisága. Hiteles példák minden egyes nőtársam számára. Igazán nagyszerű, hogy ilyen minőségi, lélekemelő alkalmak során töltődhetünk mi, nagyváradi nők. Hiszen, egyik legfontosabb dolog az életünkben, hogy kihasználjuk a rendelkezésünkre álló erőforrásokat, mert csak ezáltal lehetünk mi is kiapadhatatlan erőforrás családjaink és közösségünk számára.” (Bara Tünde)

A májusi Léleksmink témája nem más mint az anyaság lesz. Május 24-én, szerdán délután hat órakor a nagyváradi egyházmegye Ad Lucem Zarándokházának (Traian Lalescu u. 1 szám) kapui nyitva állnak majd minden érdeklődő, töltekezni vágyó hölgy előtt…