Nyílt nap a székesegyház orgonájánál

Nyílt nap a székesegyház orgonájánál

2022. október 13.

A Nagyváradi Római Katolikus Székesegyház 18. században megépített, a 19. század végén Országh Sándor által átépített és kibővített nagy orgonája az Interreg V. Európai Uniós alapokból, a RoHu398 kódú projekt keretén belül megújul. A projekt célja a térség turisztikai és kulturális humánerőforrásainak fejlesztése, amiben a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség már több évszázada kiemelkedő szerepet vállal. Az orgona javítási, kibővítési és restaurálási munkálatai már 2020-ban megkezdődtek és folyó év végére teljesen le is zárulnak.

A székesegyház orgonája egy olyan hangszer, amely nem csak hangjával, de mérnöki precizitással megtervezett és kivitelezett technikai megoldásaival is egyaránt lenyűgözi az ide látogatót. Az orgona működését biztosító több ezer alkatrész és alkotóelem joggal számíthat érdeklődésre, annál is inkább, mert egy emberöltőben talán csak egyszer adódik alkalom betekintést nyerni egy ilyen összetett hangszer építésébe és működésébe.

Mivel az orgona nem csak sípokból, játszóasztalból és billentyűkből áll, hanem az azokat összekötő bonyolult rendszerből, a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és a Nagyváradi Székesegyházi Plébánia lehetőséget kíván nyújtani az érdeklődők számára, hogy egy nyílt nap alkalmával egész közelről ismerkedjenek meg a hangszerek királynőjével, mielőtt annak lelkét képező alkotóelemek hosszú évtizedekre elfedésre kerülnek.

Ennek értelmében 2022. október 13-án, csütörtökön, 15 és 17 óra között szeretettel várják a Nagyváradi Római Katolikus Székesegyházba mindazokat, akik élni szeretnének ezzel az igen ritka és egy életre szóló élményt nyújtó lehetőséggel. Az eseményen való részvétel ingyenes.