Regionális családreferenstalálkozó volt Szatmárnémetiben

Regionális családreferenstalálkozó volt Szatmárnémetiben

2022. október 18.

Október 18–19. között Szatmárnémetiben tartották a romániai családpasztoráció referenseinek regionális találkozóját, amelyen a gyulafehérvári főegyházmegye, a nagyváradi, a szatmári és a temesvári egyházmegyék magyar családpasztorációjáért felelős papok és házaspárok vettek részt. A nagyváradi egyházmegyét Tóth Attila Levente családreferens lelkipásztor és az érmihályfalvi Chiș házaspár képviselte. A találkozót megtisztelte jelenlétével Pál József Csaba temesvári megyés püspök is, a Romániai Püspöki Konferencia keretében a családokért felelő főpásztor.

A megérkező és bemutatkozó kör után az első előadást Micaci Cristian, a nagybányai Szentháromság-plébánia pasztorális asszisztense tartotta. Előadásában bemutatta a Világiak, a Család és az Élet Dikasztériuma által szerkesztett Katekumenális utak a házasélethez című lelkipásztori munkadokumentumot, amely az Amoris Laetitia címet viselő rendkívüli családévnek a gyümölcse. Ez a dokumentum a házasságra való felkészülést egy sajátos katekumenális útként írja le, hogy a jegyesek felkészítése ne csupán néhány találkozásban merüljön ki, hanem egy legalább kétéves periódust öleljen fel. Ehhez a dokumentum konkrét tematikát és segédanyagot is tartalmaz. Az előadást fórumbeszélgetés követte, ennek keretében három fiatal házaspár és egy interneten bejelentkező fiatal tett tanúságot. A közösen töltött idő alatt a jelenlévők között barátságos beszélgetés alakult ki, amely – egyebek mellett – a következő témákat is érintette: miben lehet segítségére az egyház a fiatal házaspároknak?; hogyan szólíthatók meg a mai fiatal házasok? Hangsúlyt kapott a házasságuk elején lévők befogadó és megtartó közösséget kereső igénye is.

A második nap közös szentmisével kezdődött a püspöki palota kápolnájában, Schönberger Jenő és Pál József Csaba püspök atyák jelenlétében. Pál József Csaba püspök a napi evangéliumban található „Éberen várjátok az Emberfiát!” (Lk 12,40) vers alapján buzdította a jelenlevőket.

A délelőtt folyamán Fleisz Kinga pszichológus tartott előadást A fiatal párok életszakaszai, szükségletei házasságkötés előtt és után címmel. Az előadás menetét főképpen a jelenlevők kérdései határozták meg, ezek a személyiségfejlődés elakadásaihoz, az érett személy jellemzőihez, a változáshoz szükséges lépésekhez, a házaspárok közös útjának segítéséhez kapcsolódtak.

Az együttlét utolsó órájában a résztvevők a közeljövő terveiről beszélgettek. Köszönet illeti a szatmári egyházmegye főpásztorát és Lepedus Istvánt, a helyi püspökség világiak irodájának vezetőjét a nagyszerű szervezésért és a szeretetteljes törődésért.

Tóth Attila Levente