Segítség, megnősültem! Nagyváradon

Segítség, megnősültem! Nagyváradon

2022. február 19.

Könnyesre nevetett páros szempárok, „ízes”felkacagások, másodpercnyi „síri csendek”, feltehetőleg egymásra, magunkra ismerés. Pandémiai szabályoknak megfelelő „telt-házas” közönség, elmaradhatatlan vastaps… – csupán néhány gondolat Pindroch Csaba Jászai Mari-díjas színművész házasság heti előadásáról.

A Nagyváradi Állami Filharmónia biztosította a nagyszerű helyszínét az egyszemélyes vígjátéknak, amelyre 72 házaspár érkezett az egyházmegye különböző településeiről. A február 19-ei előadásra elsősorban olyan házaspárokat hívott meg Tóth Attila plébános, egyházmegyénk családpasztorációs felelőse és munkatársai, akik az elmúlt években bekapcsolódtak a különböző, házasoknak, családoknak szóló programokba, nyári lelki hétvégékbe, és akik aktívan részt vesznek a helyi közösség életében.

Az est során tizenegy karaktert megformáló színművészt Böcskei László megyés püspök köszöntötte, „közelebb hozva” hozzá a közönséget, közösséget, majd őt mutatta be a jelenlévőknek. Pindroch Csaba az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egyik hírnöke, a filvászonról ismert vicces, sikeres színész, a televízióban idén „debütált” műsorvezető, aki – azt gondolom – „Thália papjaként” elsősorban házastársi és háromgyermekes családapai minőségében tett tanúságot előadásával a házasság rögös-kalandos útjáról – végső soron ebben a környezetben annak szentségi mivoltáról. A jelenlévők és szervezők nevében a Kovács-házaspár mondott köszönetet végezetül az előadásért. 

Nemcsak a közönség és a szervezők számára hozott nagyszerű élményt ez az este, hanem a Nagyváradon először színpadra lépett művész számára is maradandó emléket jelentett, aki ennek közösségi oldalán is „hangot adott”: a Házasság hete apropóján eljátszott előadás alkalom volt „megízlelni a helyi közönség szeretetét, valamint az egyház vezetőinek – minden képzeletet felülmúló –vendéglátását”. 

Az egyszemélyes vígjáték alatt „ránk telepedett” felszabadult öröm és jó hangulat kísérje a házaspárok mindennapjait, és segítse őket abban, ami a Házasság hetét megnyitó szentmise prédikációjának zárszavaként elhangzott: olyan légkört teremteni, amelyben könnyű hűségesnek maradni.

Serbán Mária