Visszajelzések a Hivatások nyomában hittanversenyről

Visszajelzések a Hivatások nyomában hittanversenyről

Az elmúlt hétvégén, február 24-26. között szervezték meg a XVII. Hivatások nyomában országos hittanversenyt, amelyre tíz csapat érkezett Nagyváradra. Az első három helyezett mellett – I. díj. Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, Szatmár, II. díj. Kalazanci Szent József Római Katolikus Teológiai Líceum, Nagykároly, III. díj. Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum, Nagyvárad – két csapat dicséretben részesült – a gyimesfelsőloki Szent Erzsébet Római Katolikus Teológiai Líceum, valamint a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum, teológia szak –, ami azonban az eredményeknél is fontosabb: hogyan élték meg a résztvevők ezt a hétvégét, mit jelentett számukra a találkozás. A három kérdésre épült visszajelzések közül osztunk meg most néhányat.

Mi tetszik/tetszett leginkább ezen a hétvégén?

– A szombati versenynap tetszett, mert tele volt izgalommal.

– Ezen a hétvégén leginkább a verseny elméleti része tetszett. A gyorsaság, de mégis a teljes odafigyelés együttes ereje nyilvánult meg. A stresszhelyzet tökéletes emlék marad. Az izgalom, hogy mi vár ránk…

– Számomra érdekes volt a verseny felépítése, igazság szerint, nem ilyenre számítottam. Nagyon jó a szállás és a szobatársaim is. De mégis, ami a legjobban tetszett: amikor végigvezettek a püspöki palotában.

– Az emberek közvetlen és kedves viselkedése az, ami nagyon tetszett. Nagyon tetszett még a püspöki palota is, és az afrikai missziós történet.

– Nekem lényegében minden tetszett és jól éreztem magam. Most jöttem ide először, de nem bántam meg. Örvendek, hogy eljöhettem, és új élményeket szereztem. Jó emlékekkel térek haza, és nemcsak emlékekkel, hanem új barátokkal, csodás emberek a szobatársaim.

– Nekem ezen a hétvégén a legjobban a társas programok tetszettek. Többek között a püspöki palota meglátogatása és a péntek esti kiscsoportos foglalkozás.

– Ezen a hétvégén legjobban a társaság és a püspöki palota látogatása tetszett.

– Nehéz szavakba foglalni ezt a hétvégét. Számomra a püspökség látogatása és a püspök úrral való találkozás tetszett leginkább. Természetesen az első hely kihirdetése is nagyon nagy hatással volt rám, hisz a verseny miatt érkeztem. A társaim megismerése is nagyszerű lehetőség volt számomra.

– Az tetszett leginkább, hogy megismerkedhettem Afrika világával és új barátokat szereztem.

– Az volt itt a legjobb, hogy új, nagyon vidám, nagyon vagány embereket ismerhettem meg a verseny által.

Melyik az a gondolat, életesemény, cselekedet, ami nagyon megragadott a kiválasztott szent életével kapcsolatban?

– Az ragadott meg a kiválasztott személy (Boldog Salkaházi Sára) életéből, hogy lemondott nagyon gyorsan a cigarettázásról azért, hogy a társulat tagja lehessen.

– Xavéri Szent Ferenc életéből nagyon megragadott, hogy annyira el tudta határozni magát Krisztus mellett, hogy képes volt akár Spanyolországtól Kínáig elmenni téríteni.

– Sára életéből fogott meg az, hogy képes volt nem-et mondani a szabadságra, a szivarra. Ehelyett Istennek tetsző életet akart élni.

– A mi csapatunk Salkaházi Sárát választotta, több okból is (pl. mert magyar…). Ami a legjobban megmaradt az talán az, hogy fontos, hogy vállaljuk a tetteinkért a következményeket, és ami számomra meglepő volt, az az, hogy habár szent volt, de mondhatjuk, vagány nő volt és tudott döntést hozni, ami mellett kiállt a végsőkig.  

– Amikor Salkaházi Sárát a zsidó testvérek bújtatása miatt elfogták, ő felajánlotta életét. Mielőtt meghalt volna, keresztet vetett magára. Sok mindent tudnék Sáráról mondani és írni, az ő élete az én szememben nagyon példaértékű.

– Xavéri Szent Ferencet választottam. Nagyon megragadott az ő életútja és lelkisége. Többek között bérmanevemnek/szentemnek is választottam, szóval régóta ismerem Xavérit.

– A kiválasztott szent életéből az életfelajánlása és a becsületessége ragadott meg.

– Sára életéből az ragadott meg, hogy rengeteg káros szokása ellenére is megtért, és szolgálta Isten akaratát.

– Az a cselekedet ragadott meg a legjobban, amikor Kis Szent Teréz segített a rászorulókon, és minden emberrel tisztességes volt.

– A Sárában lévő erős akarat és kitartás érintett meg engem.

– Lisieux-i Kis Szent Teréz „kis út” filozófiája, életmódja és ennek megtartása volt nagy hatással rám. A nagyböjti időszakban a legjobb lehetőségnek tartom a „saját féle kis utam” bevezetését az életembe.  

Mi jelent számodra a misszió? Mit érzel küldetésednek keresztény fiatalként?

– Keresztény fiatalként a feladatom, hogy megtartsam Krisztus parancsait, és ezzel akár példát is mutassak.

– Számomra a misszió azt jelenti, hogy teljesítsem Isten akaratát. Keresztény fiatalként úgy érzem, amit tehetek az, hogy példát mutatok az útkeresőknek. Segítek nekik megújulni hitükben.

– Én azt érzem küldetésemnek, hogy a barátaimmal, az ifjúsággal megszerettessem a katolikus vallást.

– Számomra a misszió a kicsiny dolgok észrevételét és cselekvését jelenti. Keresztény fiatalként küldetésemnek érzem a saját korosztályomban népszerűsíteni és megmutatni az Isten csodálatos világát.

– A misszió számomra az igehirdetést jelenti. Keresztény fiatalként küldetésemnek érzem a felelősségvállalást és a becsületességet.

– Azt érzem küldetésemnek, hogy úgy tudjam fiatal társaimmal élvezni az életet, hogy Istennek és Istennel élek.

– Számomra a misszió keresztény munkásságot, tevékenységet jelent. Ha egy embernek is örömet okozok Istennel kapcsolatban, akkor már megérte.

– Számomra az jelent egyfajta küldetést, hogy az emberek között ne tegyek különbséget, és mindenkivel szemben nyitott legyek. Szerintem ez fontos a mai fiatalság között, mert sokan lenézik a társaikat, mert ők valamit nem tudnak, vagy valamiben rosszabbak, mint mások. Ez nagyon bántó tud lenni. Viszont egy keresztény ember nem kellene megengedje magának, hogy lenézze embertársait.

– Ez egy nagyszerű kérdés. Sok mindent megmozgat bennem. Szerintem egy fiatalra egy fiatal tud leginkább hatni. Számomra a misszió fény, amely általad bevilágítja a sötétséget. Küldetésemnek érzem, hogy minél több fiatalnak mutassak példát.

– Azt érzem küldetésemnek, hogy műveljem a hitemet és szeressem embertársaimat.